La justícia avala utilitzar detectius privats, davant baixes laborals “sospitoses”

Una recent sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid avala que l'empresa Altadis contractés a un d'aquests professionals davant les sospites que la baixa mèdica d'un treballador era falsa.
L'ús de detectius privats per descobrir a emprats mentiders té respatller judicial. L'empleat va ser enxampat mentre realitzava en el jardí de la seva casa tasques d'obra de paleta i bricolatge per les quals utilitzava i carregava eines, anava i venia conduint el seu cotxe, i portava bosses amb compres en ambdues mans, a pesar que la seva suposada lesió era en un braç.

Tant el jutjat d'instància com el TSJ van avalar el seu acomiadament procedent, rebutjant els raonaments del treballador sobre violació del dret fonamental a la intimitat o ús excessiu de les facultats empresarials de vigilància i control dels treballadors.
El TSJ insisteix que la mesura està justificada i assenyala que l'informe de l'agència de recerca serveix de prova incriminatòria. Recorda que, tot i que els treballadors tenen els mateixos drets fonamentals que la resta de ciutadans, "el marc de la relació laboral determina que els termes d'aquest reconeixement sigui més restrictiu" en favor de l'exercici de les "facultats empresarials que deriven del mateix contracte de treball i de la llibertat d'empresa,  entre les quals es troben l'organització del treball, el control del seu compliment i, si escau, la sanció pels incompliments".

Límits per als detectius Això sí, adverteix que els detectius "no podran realitzar recerques sobre delictes perseguibles d'ofici, ni utilitzar mitjans materials o tècnics que atemptin contra el dret a l'honor, a la intimitat personal o familiar o a la pròpia imatge o al secret de les comunicacions". A més, "estan obligats a guardar rigorós secret i només poden facilitar dades a qui els contracta i als òrgans judicials i policials competents"

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada