FITXERS DE SOLVÈNCIA PATRIMONIAL


La crisi ha disparat les inclosions de dades a fitxers de solvencia. Aparèixer en un fitxer de morositat pot perjudicar el client no només pel que fa a la possibilitat d’obtenir finançament sinó també a l’hora d’operar amb alguns proveïdors.
Que us cal saber si us inclouen en un fitxer de morositat?
Si sou persona física, les vostres dades están protegides per la LOPD. Això vol dir que la inclosió al fitxer ha de complir els següents requisits:
1.    Per a que el creditor pugui cedir les dades del deutor al titular del fitxer (Asnef, Equifax..) cal que existeixi un deute cert, vençut i exigible respecte del qual no hi hagi discussió o plet pendent.

2.    Cal que es notifiqui al deutor la seva inclosió.
Per tant, podrá demanar-ne la cancel.lació si el deute és prescrit, no ha vençut, si hi ha plantejada demanda judicial, arbitral o reclamació administatriva relativa a la seva existència i/ o abast o si s’ha inclòs sense notificació prèvia a l’afectat.
Si sou persona jurídica (o autònom no profesional) no esteu inclosos a l’àmbit de protecció de la LOPD però podeu demanar-ne la rectificació i, cas de no aconseguir-la,  podeu fer ús de l’acció de protecció al dret de l’honor i a la propia imatge amb reclamació pels danys i perjudicis que us haguera causat la inclosió injusta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada