REPARTIMENT DEL PATRIMONI: HERÈNCIA O DONACIÓ?

Són molts els clients que sovint ens pregunten sobre la conveniència de donar el seu patrimoni en vida des que el Govern va reduir les tarifes d'aquest impost.
El cert és que no hi ha una resposta universal a aquest interrogant, com veureu a continuació.
Si bé és cert que les tarifes vigents aplicables a les donacions son molt atractives, no ho és menys que donar pot resultar encara més car que heretar en funció del nombre de béns o diners que conformin el patrimoni i el nombre, edat i grau d'afinitat dels donataris o hereus.
Rebre un patrimoni a títol d'herència dona dret a unes reduccions de la base imposable que no s'aplicaran si els béns són donats en vida (500.000€ per al cónyugue, 275.000€ per als fills i 150.000€) i una addicional del 50% que reduiràn l'excés de base.
D'altra banda, la donació feta als fills i descendents té un tractaent fiscal força beneficiós (tarifes molt reduides i reduccions moderades si es fa per a que el donatari estableixi el seu habitatge habitual).
No obstant, cal tenir en compte que l'import de les donacions fetes durant els 4 anys anteriors a la mort del causant  computará a l'impost de succesions de cara a determinar el tipus impositiu aplicable.
Aixi doncs, caldrà valorar acuradament cas per cas per a trobar la resposta a l'estalvi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada